Διήμερο Εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη 28 και 29 Μάη


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το διήμερο εκδηλώσεων του περιοδικού Άρδην και της Εφημερίδας  Ρήξη, στον εναλλακτικό χώρο πολιτικής και πολιτισμού του Άρδην.

Τριακόσια και πλέον άτομα παρακολούθησαν τις δύο εκδηλώσεις, ενώ έντονη ήταν η παρουσία κυρίως νέων ανθρώπων, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις βρίσκοντας χώρο να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Στην πρώτη εκδήλωση, την Παρασκευή 28 Μαΐου με αφορμή τη παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ανύπαρκτοι» του Αλέξανδρου Νάρη, συζητήθηκαν θέματα που είχαν να κάνουν με την πολυτάραχη περιοχή των Βαλκανίων. Ο Παντελής Σαββίδης, παρουσίασε εικόνες και εμπειρίες από τις δικές του επισκέψεις στις βαλκανικές χώρες, ενώ στη συνέχεια αποτύπωσε με το ιδιαίτερο ύφος του, τις απόψεις του για τις αντιφάσεις που εμφανίζουν τα σύγχρονα Βαλκάνια.

Ο Γ. Καραμπελιάς, ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή, των αναδιατάξεων που συνέβησαν από το 1204 στην χερσόνησο του Αίμου μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Στη συνέχεια έθιξε ζητήματα που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και το ρόλο των Αμερικανών και των Γερμανών. Στο τέλος, ανέπτυξε τις σημερινές ανησυχίες του και το όραμα του για μια βαλκανική συνεργασία που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το «Στρατηγικό Βάθος» του κυρίου Νταβούτογλου και τη Δυτική επικυριαρχία στον γεωπολιτικό χώρο της βαλκανικής.

Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου Αλ. Νάρης, μας μίλησε για το βιβλίο του, τις απαρχές τις συγγραφικής του δουλειάς, εμπειρίες και βιώματα από την ταραγμένη περιοχή των Σκοπίων.

Ακολούθησε μια πολύ ζωντανή συζήτηση για το ρόλο των Βαλκανίων, το όραμα του Ρήγα Φεραίου και το ρόλο του νεο-Οθωμανισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Τη δεύτερη μέρα, το Σάββατο 29 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με συμβολικό τίτλο λόγω της ημέρας: «Νέα Άλωση: ΔΝΤ και νεο-Οθωμανισμός». Ο Γ. Καραμπελιάς, προσέγγισε τα πραγματικά αίτια της διττής κρίσης που διαπερνά η Ελλάδα, σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο. Παρουσίασε εκτενώς τις αυτοκτονικές επιλογές των ελίτ στο οικονομικό τοπίο όλα αυτά τα χρόνια, ενώ από την άλλη μεριά και με αφετηρία την επίσκεψη Ερντογάν, παρουσίασε τους κινδύνους της επιβολής της νεο-Οθωμανικής επικυριαρχίας στην χώρα.

Με αφετηρία μια αποτίμηση αυτής της κρίσης, ο Νίκος Ντάσιος, παρουσίασε στοιχεία μιας εναλλακτικής πρότασης που να είναι σε θέση να απαντήσει και στις δύο αυτές κρίσεις.

Στη συνέχεια, στη συζήτηση ακούστηκαν οι προβληματισμοί πολλών ανθρώπων δείχνοντας μας πως, παρά τη γενική απογοήτευση, υπάρχουν ακόμα ζωντανά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, που σκέφτονται και επεξεργάζονται ιδέες που να είναι σε θέση να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Μετά το τέλος τη συζήτησης, με τη συνοδεία ρεμπέτικών τραγουδιών, ακολούθησε γλέντι, όπου άνθρωποι από όλες τις γενιές, συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σε συντροφικό κλίμα. Όλες αυτές τις μέρες στο χώρο, εκτίθονταν σκίτσα γελοιογραφίας, νέων ταλαντούχων σκιτσογράφων και τα κεριά της ομάδας «κεριών και χειροτεχνίας», που έχει διαμορφωθεί στα πλαίσια της εναλλακτικής λειτουργίας του κοινωνικού χώρου του «Άρδην» στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια μιας σειράς εκδηλώσεων και συζητήσεων που πραγματοποιούνται κάθε μήνα στον εναλλακτικό χώρο πολιτικής και πολιτισμού του περιοδικού Άρδην στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε από μεριά μας στην ποιοτική αναβάθμιση, της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης. Για να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες του χώρου, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 2310-543751 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: ardinthess.wordpress.com.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s