Νέα περίοδος, νέος χώρος: Καμπάνια οικονομικής υποστήριξης

Τα τέλη της δεκαετίας μας εισάγουν πραγματικά στο περιβάλλον του 21ου αιώνα. Ένα περιβάλλον παγκοσμίως ταραγμένο, με πολυπολικούς ανταγωνισμούς, εστίες σφοδρών πολεμικών αντιπαραθέσεων, ενώ την ίδια στιγμή άλματα της τεχνολογίας, όπως στην ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογία τον ψηφιακό κόσμο, διαποτισμένα με την λογική του καλπάζοντος οικονομικού ολοκληρωτισμού των αγορών και της αέναης οικονομικής μεγέθυνσης, υπόσχονται να μεταβάλουν ριζικά την ανθρώπινη, κοινωνική ύπαρξη –εξελίξεις δηλαδή που σε κάθε επίπεδο απειλούν να υπονομεύσουν καίρια και αποφασιστικά ορίζοντες της ελευθερίας μας.

Κι αν αυτά συντελούνται στην παγκόσμια κλίμακα, τι να πούμε για την χώρα μας, την Ελλάδα: τουρκική επιθετικότητα, βαλκάνιες αναταράξεις, οικονομική και κοινωνική καθίζηση, ταχεία γήρανση του πληθυσμού, πολιτιστική αποτελμάτωση –όλα τούτα συνεπιδρούν και οδηγούν σε ταχεία εξάντληση μια μορφή ζωής έτσι όπως την γνωρίσαμε τελευταίως: Πείτε το τέλος της μεταπολίτευσης ή του νεοέλληνα ή όπως αλλιώς θέλετε. Το ζήτημα είναι ότι αυτός ο τόπος, αυτή η κοινωνία δεν μπορεί να πορεύεται πλέον ως έχει.

Αν φαίνεται κάπου το ‘τέλος’ αυτό είναι στην καθίζηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, η οποία αγγίζει σχεδόν όλα τα ζητήματα. Κι αν υπάρχει λόγος γι’ αυτό, είναι γιατί το ίδιο το μοντέλο των κινημάτων, της στράτευσης, των διεκδικήσεων που αναπτύχθηκε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, και ωρίμασε τις τελευταίες δεκαετίες, υπό το δίπολο αριστεράς – δεξιάς, συνηθισμένο να παρεμβαίνει σε συνθήκες γεωπολιτικής σταθερότητας και διαρκούς αύξησης της κοινωνικής ευημερίας, συχνά αναπτύσσοντας την νοοτροπία του χορτασμένου, δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες που έχει ο λαός μας στον 21ο αιώνα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Άρδην Θεσσαλονίκης έχει σχεδιάσει να προβεί σε μια σειρά αλλαγών και τομών στον τρόπο που δραστηριοποιείται και παρεμβαίνει. Οι νέες ανάγκες προϋποθέτουν και την αλλαγή χώρου, όχι μόνο γιατί ο τωρινός δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει, αλλά και γιατί είναι διαποτισμένος από τις νοοτροπίες και την αισθητική της παλιάς περιόδου.

Στον νέο χώρο που βρήκαμε, Δαναϊδών 7,  σχεδιάζουμε την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων:

– Εργαστήρια Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, και Πολιτικής Επιστήμης.

– Ομάδα έρευνας και μελέτης για την λαογραφία και τον πολιτισμό.

– Οργανωμένο βιβλιοπωλείο με βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων, που θα παραμένει ανοιχτό για το κοινό σε τακτική βάση, αλλά και τράπεζα δεδομένων με βιβλιογραφία για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας.

– Ομάδες παρέμβασης για την αναβάθμιση της ζωής μέσα στην πόλη, που δρουν στο πλαίσιο της Δημοτικής Κίνησης Μένουμε Θεσσαλονίκη.

– Μουσική ομάδα.

– Εργαστήρια οικιακής οικονομίας (παραγωγή τουρσί, μπύρας, γλυκών του κουταλιού, κηραλοιφών) κ.ο.κ.

– Το Εναλλακτικό Ραδιόφωνο, βέβαια, το οποίο  θα αποκτήσει δικό του, ειδικά διαμορφωμένο στούντιο απ’ όπου θα εκπέμπει.

Και βέβαια, τις δραστηριότητες που είχε και ο χώρος που μας φιλοξενούσε προηγουμένως, συζητήσεις, εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογραφικές προβολές – αφιερώματα κ.ο.κ.

Ως γνωστόν, ο χώρος μας ακολουθεί απαρέγκλιτα την αρχή της οικονομικής αυτάρκειας και ανεξαρτησίας. Όλες μας οι δραστηριότητες αυτοχρηματοδοτούνται από το υστέρημα των ανθρώπων που συμμετέχουν, καθώς, από συνεισφορές φίλων, και από τις δραστηριότητες οικονομικής ενίσχυσης.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τις φίλες και τους φίλους να συνεισφέρουν τον οβολό τους στο πλαίσιο μιας καμπάνιας συμμετοχικής χρηματοδότησης που θα υποστηρίξει το άνοιγμα του νέου χώρου και την υλοποίηση του σχεδίου μας. Στο πλαίσιο της καμπάνιας, και 1€ έχει την σημασία του –εξάλλου, και κόντρα στο πνεύμα των καιρών, η δύναμη προέρχεται απ’ τους πολλούς, όχι από τα πολλά!

Y.Γ. Μετά το πέρας της εκστρατείας θα δημοσιοποιήσουμε έκθεση με την χρήση των πόρων που συλλέξαμε.

Συμμετοχή στην εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης του Άρδην Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s