To «Tokei Maru» στην κινηματογραφική λέσχη Solaris

Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris ξεκινά τις προβολές της τον Ιανουάριο του 2019 στον Πολυχώρο Άρδην, Δαναϊδών 7, στον 1ο όροφο, στις αρχές της Εγνατίας, πίσω από το άγαλμα του βασ. Κωνσταντίνου, δίπλα από την οδό Κωστή Μοσκώφ. Η πρώτη προβολή θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, θα προβληθεί η ταινία «Tokei Maru», του Ζάχου Σαμολαδά, στις 8.00 μμ, μετά από την προβολή της ταινίας θα γίνει συζήτηση με το κοινό, παρουσία του σκηνοθέτη. Είσοδος ελεύθερη.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Το Σεπτέμβριο του 1922, ο πλοίαρχος του ιαπωνικού εμπορικού πλοίου «Tokei Maru» έσωσε τις ζωές 825 ανθρώπων, γυναικών, παιδιών και ανδρών, Ελλήνων και Αρμενίων, από την οργή των Τούρκων την ώρα που η Σμύρνη καιγόταν από άκρη σε άκρη.

Εκατό χρόνια μετά, το όνομα του πλοιάρχου και η τύχη του πλοίου είναι ακόμη άγνωστα. Μία σειρά από άρθρα του καθηγητή Σταύρου Σταυρίδη και η αναφορά του ομογενή καθηγητή και συγγραφέα-αρθρογράφου του Εθνικού Κήρυκα στη Νέα Υόρκη, Dan Georgakas, ο οποίος έχει περιγράψει πώς η μητέρα του σε ηλικία 12 ετών και ο θείος του 11 ετών διασώθηκαν από τους Ιάπωνες το 1922, οδήγησαν την καθηγήτρια Νanako Murata-Sawayanagi στην δεκαετή έρευνά της, στην αναζήτηση του ήρωα πλοιάρχου. Μία αναφορά στην εφημερίδα της εποχής Αθήνα, για τον κύριο Λου και την σωτήρια πράξη του είναι η μόνη αναφορά και κάποιο στοιχείο του ονόματος του καπετάνιου που έσωσε ζωές στη Σμύρνη.

Κόκορο Ιτάϊ…Η καρδιά μου πονά με την δυστυχία των άλλων.

Αυτοί οι άλλοι ήταν οι κάτοικοι της Σμύρνης, Έλληνες και Αρμένιοι που προσπαθούσαν να σωθούν από την οργή των κεμαλιστών και την φωτιά που έκαιγε την πόλη και την ιστορία της Ιωνίας.

Η καρδιά μου πονά με την δυστυχία των άλλων. Αυτό έλεγε ξανά και ξανά ο πλοίαρχος του Ιαπωνικού εμπορικού πλοίου Tokei Maru, καθώς ο θάνατος και οι φλόγες έσβηναν τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Ο πλοίαρχος δεν άντεξε από το μέγεθος της τραγωδίας, έσωσε 825 Έλληνες και Αρμένιους από το θάνατο και στάθηκε απέναντι στους Τούρκους που επιτακτικά ζητούσαν να πετάξει τους πρόσφυγες στη θάλασσα. Το αίτημα των Τούρκων, να παραδώσει γυναικόπαιδα στο θάνατο το είδε ως προσβολή στην τιμή του και στην τιμή του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Και η ιστορία των δικαίωσε. Οι Τούρκοι υποχώρησαν και το Tokei Maru, ταξίδεψε σε πιο ήρεμα και φιλικά νερά, σώζοντας ζωές.

Κι όλα αυτά όταν τα πολεμικά πλοία της Δύσης, Βρετανικά, Γαλλικά και Ιταλικά παρακολουθούσαν αμέτοχα ή έριχναν πίσω στη θάλασσα τους πρόσφυγες της Ιωνίας. Οι σύμμαχοί μας τότε ένιψαν τας χείρας τους και άφησαν το έγκλημα να εξελιχθεί. Δεν είναι δικά μας λόγια, τα αναφέρει ο Αμερικανός πρόξενος Χόρτον, και ο Άιζα Τζένκινς που οδήγησε στη σωτηρία πάνω από 300 χιλιάδες ανθρώπους.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Κανείς δεν ξέρει τι απέγινε μετά αυτός ο άγνωστος ήρωας. Μόνο όσοι σώθηκαν τον κράτησαν στην καρδιά τους. «Αυτό πρέπει να είναι το πρόσωπο των αγγέλων», γράφει ο Dan Georgakas στο βιβλίο που καταγράφει την ιστορία της σωτηρίας της οικογένειας του, για τους Ιάπωνες ναύτες που βοηθούσαν τους πρόσφυγες της Σμύρνης. Λίγοι μόνο ερευνητές, όπως ο Σταύρος Σταυρίδης και η κυρία Nanako Murara, σκαλίζουν ακόμη τα αρχεία και τις πηγές προσπαθώντας να βρουν την άκρη στο μίτο της ιστορίας.

Αφορμή για την δημιουργία της ταινίας ήταν η ανάρτηση μιας αναμνηστικής πλακέτας στο χώρο του Include-Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο πάρκο Ηρώων στην Τριανδρία, στο πλαίσιο του 3ου Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος παραδοσιακού τζούντο το 2016. Το έργο φιλοτέχνησε ο Θανάσης Πάλλας, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Include ενώ η πρωτοβουλία για την δημιουργία του σεμνού αυτού μνημείου ανήκει στον προπονητή τζούντο του Ηρακλή και τεχνικό σύμβουλο του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, Αυγερινό Μαϊστρέλη.

Η μικρού μήκους ταινία animation του Ζάχου Σαμολαδά, «Tokei Maru» («トケイ丸»), ενώνει την ιστορία με τη μυθοπλασία, την Ελλάδα με την Ιαπωνία, σε έναν φόρο τιμής στον άνθρωπο αυτό που προσπερνώντας κώδικες και τον παραλογισμό της βίας, αντιμέτωπος με τη φωτιά, την απάθεια των Δυτικών και τον τρόμο των αθώων, έκανε μία μοναδική πράξη ηρωισμού. Η ταινία γυρίστηκε με τον παραδοσιακό τρόπο δημιουργίας κινουμένων σχεδίων. Σχέδιο στο χέρι, σε λευκό χαρτί χρωματισμένο με ξυλομπογιές. Στη συνέχεια τα σχέδια σκανάρονται, γίνεται χρωματική διόρθωση και μπαίνουν ως μεμονωμένες εικόνες στο μοντάζ. Ακολουθεί η διαδικασία του compositing, τα οπτικά και ηχητικά εφέ και η μουσική. Το animation και η σκηνοθεσία είναι του Ζάχου Σαμολαδά, τη μουσική έγραψε ο συνθέτης Ryan Camus που ζει στην Βοστώνη των ΗΠΑ και τη μετάφραση στα Ιαπωνικά έκανε η κυρία Mio Kobayakawa.

Η ταινία με διάρκεια 15’ προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών στο Καράτσι, του Πακιστάν, στο Φεστιβάλ Ελληνικής Τέχνης «Τιμαρέτη», στη Νέα Υόρκη, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Marin County, στην Καλιφόρνια, στο Φεστιβάλ Multimedia «Project Daidalos», στη Μύκονο, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύμης και στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Καλύτερης Ταινίας Animation, Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας 2018

Καλύτερο Artwork, Φεστιβάλ Multimedia, Project Daidalos, Μύκονος 2018Τιμητική διάκριση ταινίας μικρού μήκους, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύμης 2018

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

O Ζάχος Σαμολαδάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Χατζίκου και Experimental Animation στο California Institute of the Arts, στο Los Angeles, με μέντορα τον διακεκριμένο δημιουργό Jules Engel.  Η πρώτη εμφάνισή του ως σκηνοθέτης έγινε μέσα από τις εκπομπές του Νίκου Πιλάβιου, στην ΕΡΤ το 1984, με ταινίες κινουμένων σχεδίων της οποίες σχεδίαζε και σκηνοθετούσε. Μετά το τέλος των σπουδών και την επιστροφή του από την Αμερική επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει το Ελληνικό τμήμα παραγωγής επτά σειρών ντοκιμαντέρ για τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ν. Κορέας

H μικρού μήκους ταινία animation που δημιούργησε το 1997 με τίτλο «Γένεσις» είναι η πρώτη ελληνική ταινία animation με διάρκεια μεγαλύτερη των 30΄. Είναι μέλος της Εταιρείας Σκηνοθετών και Προϊστάμενος Προγράμματος και Παραγωγών στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100.

 

INFO

Κινηματογραφική Λέσχη Solaris

Δαναϊδών 7, 1ος όροφος

Πέμπτη 10/1/2019, 8.00 μμ

Είσοδος ελεύθερη

Προβολή της ταινίας «Tokei Maru», του Ζάχου Σαμολαδά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s