Κύκλοι συζητήσεων στο Άρδην Θεσσαλονίκης (Φθινόπωρο ’21 – Άνοιξη 22)

Το Άρδην Θεσσαλονίκης διοργανώνει κύκλους συζητήσεων για την περίοδο Φθινοπώρου 2021-Άνοιξης 2022. Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν 3 ενότητες. Μέσα από αυτές επιχειρείται η κατανόηση των νέων μηχανισμών της παγκοσμιοκρατίας, η απάντηση στο ιδεολογικό εγχείρημα του εθνομηδενισμού και της αποδόμησης που αποσκοπεί να θέσει τα έθνη και τις κοινωνίες στο περιθώριο της Ιστορίας, η αντιμετώπιση της «εκπαίδευσης της αμάθειας» που μεταβάλει τον σύγχρονο άνθρωπο από πολίτη σε υπήκοο.   

Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν 3 ενότητες, μια για το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην νέα δεκαετία που μόλις ξεκινάει (2020), μια για την ιστορική περιπέτεια της Ελληνικότητας, και μια όπου θα περιηγηθούμε στα μυστικά του Μακρόκοσμου, και του Μικρόκοσμου, από την κοσμολογία στην βιολογία.

Στην πρώτη ενότητα θα αναπτυχθούν ζητήματα όπως η παρούσα γεωπολιτική διάταξη του πλανήτη, η μετάβαση του οικονομικού συστήματος στον ψηφιακό κόσμο –με τις κοινωνικές και οικονομικές και ανθρωπολογικές συνέπειες που έχει η εξέλιξη αυτή– η ιδεολογική φυσιογνωμία του νέου συστήματος (όπου κυριαρχεί ο εθνομηδενισμός, ο δικαιωματισμός, και η επίθεση στον ‘ιστορικό άνθρωπο’ ), το περιβαλλοντικό ζήτημα και οι αντινομίες της πράσινης πολιτικής, ενώ θα σκιαγραφηθούν στοιχεία για μια νέα αντιστασιακή ιδεολογία. Τις εισηγήσεις πραγματοποιεί ο Γιώργος Ρακκάς, δρ. κοινωνιολογίας και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Στην δεύτερη ενότητα, πραγματοποιείται μια περιδιάβαση στις φάσεις ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού: Ο αρχαίος κόσμος και πως τον παρεξήγησε η Δύση, ο βυζαντινός κόσμος και οι επιθέσεις που δέχεται καθώς η αναθεωρητική ιστοριογραφία επιδιώκει να τον αποβάλει από το σώμα του ελληνισμού, η ταυτότητα του νέου ελληνισμού με τα αντιστασιακά της χαρακτηριστικά έτσι όπως διαμορφώνονται μέσα στην Τουρκοκρατία, καθώς και την νέωτερη εποχή. Εισηγήσεις: Γιάννης Ταχόπουλος, συγγραφέας, Msc. Ιστορίας.

Στην τρίτη ενότητα, οι ιστορίες του Σύμπαντος, καθώς και της βιολογικής εξέλιξης έχουν την τιμητική τους. Μέσα από την ιχνηλάτηση της γνώσης μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει, οδηγούμαστε στην πραγμάτευση κρίσιμων φιλοσοφικών ερωτημάτων, που βρίσκονται στον πυρήνα της ανθρώπινης κοσμοαντίληψης και αυτοεικόνας. Η σύγχρονη «εκπαίδευση της αμάθειας» υποβαθμίζει αυτές τις πολύ ουσιαστικές πλευρές της μόρφωσης, αποξενώνοντας τις νέες γενιές από τα «μεγάλα μυστήρια» της ζωής. Εισηγήσεις: Δημήτρης Μπούσμπουρας, βιολόγος – Κωνσταντίνος Διαλεκτόπουλος, δρ. θεωρητικής φυσικής.  

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιούνται ημέρα Τετάρτη, στις ημερομηνίες που αναγράφονται στην αφίσα. Ώρα έναρξης 7.15.

Περισσότερες πληροφορίες: ardinthess@gmail.com | 2311 295.889, 6972720422

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s