Δυο λόγια: Οι εναλλακτικοί χώροι ως κύτταρα κοινοτισμού

1

Οι σύγχρονες ελληνικές πόλεις υποφέρουν ταυτόχρονα από την ανέχεια και την υπερκατανάλωση. Συσσωρεύουν στο εσωτερικό τους τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις, και την ίδια στιγμή καταπιέζουν και αλλοτριώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη: Μώλ, Μούλτιπλεξ, Συνοικίες-διασκεδαστήρια (όπως η Βαλαωρίτου, τα Λαδάδικα, η γειτονιά γύρω από την Ροτόντα, κι επίσης η Προξένου Κορομηλά, η Ζεύξιδος) και οι βιτρίνες της Τσιμισκή συνυπάρχουν με αστέγους, χρήστες, ζητιάνους, θλιβερά υπόγεια και βιτρίνες κλειστών μαγαζιών.

Η καθημερινότητά μας κυριαρχείται από αυτήν την ζωντανή αντίφαση. Ταυτόχρονα, όλες οι ποιότητες γύρω μας ξεφτιλίζονται και εκποιούνται –ζούμε μέσα σε μια ακραία κατάσταση, παρακμής, έλλειψης Ήθους, Παιδείας, Πολιτισμού: Ακόμα και οι περίφημες ‘εναλλακτικές’ εστίες μέσα στην πόλη, είναι κι αυτές εμπορευματοποιημένες.

Εκείνες που δεν είναι, μπορεί να μην αναπαράγουν τις ακραίες συνθήκες της εμπορευματοποίησης, ωστόσο αναπαράγουν (και ορισμένες φορές προπαγανδίζουν) το ίδιο το κενό νοήματος, τον μηδενισμό του εμπορεύματος. Γι’ αυτό και προτάσσουν ένα πρότυπο ανθρώπου ακραία ατομικιστή, δίχως εθνική και οποιαδήποτε άλλη συλλογική-κοινωνική ταυτότητα, που υποτιμάει συστηματικά τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα αυτού του λαού –και κατά συνέπεια αδυνατεί να αντιληφθεί το πραγματικό περιεχόμενο της κουλτούρας των άλλων λαών, γι’ αυτό εξάλλου πιθηκίζει «σπασμένες σκέψεις σε ξένες γλώσσες». Το αποτέλεσμα της δράσης του; Προσπαθεί να απαντήσει στην ασχήμια, με περισσότερο ασχήμια, να παλέψει το άδικο με περισσότερο άδικο.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό τίθεται επιτακτική η ανάγκη ριζικού επαναπροσδιορισμού του τι θεωρούμε Αντίσταση, και τι θεωρούμε «στέκι», «πολυχώρο», «κοινωνικό χώρο» ως νησίδα αντίστασης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο χώρος του Άρδην και της Ρήξης είναι κάτι παραπάνω από «πολιτικά γραφεία». Φτιάχτηκε, μεταξύ άλλων, και από ανθρώπους που συμμετέχουν περίπου τέσσερις δεκαετίες σε εγχειρήματα οργάνωσης Κοινωνικών-Κοινοτικών χώρων σε αυτήν την πόλη, από τα μέσα δηλαδή της δεκαετίας του 1970.

Σκοπεύει να αποτελέσει ένα πολιτικό-πολιτιστικό εργαστήριο. Ένα πεδίο συλλογικών πειραματισμών και αναζητήσεων που έχουν να κάνουν με τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο μιας νέας εθνικοαπελευθερωτικής/κοινωνικής αντίστασης του 21ου αιώνα. Μιας αντίστασης, ριζωμένης βαθιά σε αυτόν τον τόπο και τον πολιτισμό του, γι’ αυτό και βαθιά δι-εθνικής, έτοιμης να συνομιλήσει με όλα τα σύγχρονα μεγάλα κινήματα αντίστασης και χειραφέτησης, να ενταχθεί οργανικά στο οικουμενικό τους μωσαϊκό.

Φιλοδοξούμε να μεταβάλουμε τον χώρο του Άρδην σ’ ένα κύτταρο κοινοτισμού, και ένα πειραματικό εργαστήριο παραγωγής πολιτικού λόγου και πολιτισμού.

Βλέπουμε το χώρο μας ως εστία αντίστασης στην γενικευμένη παρακμή που μας περιτριγυρίζει. Τις δραστηριοτήτές μας ως προσπάθειες να αναπνεύσουμε μέσα στο ασφυκτικό κλίμα κατάρρευσης του νεοελληνικού παρασιτισμού, που καταρρέει και απειλεί να συμπαρασύρει όλους μας μαζί του…

Ο χώρος λειτουργεί σχεδόν καθημερινά.

• Έχει οργανώσει και θα συνεχίσει να οργανώνει δεκάδες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και βιβλιοπαρουσιάσεις.
• Φιλοξενεί κάθε Πέμπτη στις 9μ.μ. μια κινηματογραφική βραδιά, που σκοπός της είναι να διατηρήσει την αξία της συλλογικής σινέ-θέασης, σε μια εποχή που κυριαρχεί το DVD, και η μοναχική παρακολούθηση.

Επίσης στον χώρο λειτουργούν
• Ομάδες μελέτης και αλληλοδιδασκαλίας. Στο πλαίσιο της ομάδας λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, ανταλλαγή βιβλιογραφίας κ.ο.κ.
• Ελεύθερα μαθήματα μοντέρνου χορού.
• Ταυτόχρονα, συχνά οργανώνουμε ποδηλατικές, περιπατητικές εξορμήσεις και εκδρομές, μικρά φεστιβαλάκια, ιστορικές περιηγήσεις στην πόλη μας και τριγύρω, καθώς και διάφορα κάμπινγκ-συναντήσεις.
Και πολλά, πολλά άλλα, ενώ την ίδια στιγμή είναι πάντα ανοιχτός σε προτάσεις και ιδέες για οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει.

Πολιτικές καμπάνιες – Συνελέυσεις

Τέλος, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη

• Μια μεγάλη καμπάνια μποϋκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα και, ευρύτερα, την νέα, μεταμοντέρνα γερμανική κατοχή. Η καμπάνια συντονίζεται από επιτροπή προσώπων, στην οποία συμμετέχουν ευρύτεροι χώροι.

• Μια πρωτοβουλία ενάντια στην μετανάστευση των νεώτερων γενεών, νοούμενης ως απομύζηση του «ανθρώπινου κεφαλαίου» της Ελλάδας από την Γερμανική Ευρώπη, και τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης. Η πρωτοβουλία διοργανώνει συχνές ενημερωτικές εκδηλώσεις, δράσεις, και εκστρατείες ενημέρωσης.

• Μια επιτροπή επεξεργασίας ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η οποία σκοπό έχει να αναδείξει όλες τις σχετικές εναλλακτικές πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσονται σε αυτό το πεδίο, καθώς και να διερευνήσει τις θεωρητικές/πολιτικές προϋποθέσεις για την παραγωγική αναγέννηση της χώρας μας.

Σχολιάστε